فهرست مطالب

فصلنامه تاریخ
پیاپی 56 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • بهروز صادقی سیاح، حسن شادپور*، محبوبه اسماعیلی صفحات 7-21
    همدان به عنوان یکی از کهن ترین شهرهای ایران، و مرکز حکومت مادها، که بی شک از دوران هخامنشیان بر حسب وضع جغرافیایی، در اندیشه مردم، مقام «دل ایران» را احراز کرده بود. در اواخر عهد ساسانیان به آسانی در معرض تاخت و تاز قرار گرفته و با فتح آن به دست مسلمانان، دین اسلام به این شهر راه یافت. این پژوهش تلاش می کند به فرایند ورود اختیاری یا اجباری اسلام به شهر همدان بپردازد و درصدد است از یک سو نظریه پذیرش اجباری اسلام توسط مردم همدان را رد نماید و از سوی دیگر ایده پذیرش آسان و از سر آگاهی اسلام از سوی همدانی ها را نقد کند. در این پژوهش موارد زیر بررسی شده است: الف) مردم همدان مقاومت های سختی در برابر عرب ها از خود نشان دادند، لیکن این بدان معنا نیست که اسلام نیز به زور و اکراه وارد فرهنگ همدان شده است. ب) اسلام پذیری همدانی ها در همه جا از سر منطق و تامل و تفکر نبوده است بلکه عوامل دیگر روانی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی نیز در اسلام پذیری آن ها موثر بوده است. ج) پذیرش اسلام ضرورتا به معنای پذیرش فرهنگ عربی نبوده است، بلکه هسته اسلام به صورت متن (قرآن) در میان همدانی ها، رسوخ کرد و آن ها توانستند این متن وحیانی را، فهم کنند و سرانجام آن را متناسب با داشته های انسانی خود درآمیخته و به حقیقت آسمانی اسلام، عینیت فرهنگی ببخشند.
    کلیدواژگان: اسلام پذیری، فرهنگ، ساسانیان، عرب ها، همدان
  • فرهاد پروانه*، لیدا شمشیری، رسول رستمی صفحات 23-41

    زندگی اجتماعی ایرانیان در چهار مقوله ی سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی قابل بررسی و تعمق است. این نوشتار به بررسی مقایسه ای وجوه اقتصادی زندگی اجتماعی ایرانیان (دوره سلجوقیان) در سه اثر" راحه الصدور، چهارمقاله و فارسنامه" پرداخته است. و پاسخی است بر این پرسش که متون منتخب مورد نظر چه گستره ای از مقولات مرتبط به وجوه اقتصادی زندگی اجتماعی ایرانیان را در بر می گیرند؟ نگارنده در این مقاله به بیان کامل وجوه اقتصادی در سه اثر ومقایسه آن ها کوشیده است. روش انجام این پژوهش، توصیفی و تحلیلی می باشد. ودر صدد آن است که متن این سه اثر که در ابواب مختلف زندگی ایرانیان، تالیف شده را مورد مطالعه قرار داده ، سپس داده های به دست آمده را به صورتی منظم و مرتب در عرصه اقتصادی بررسی کند. نتیجه حاصل از این پژوهش حاکی از آن است که در هر سه اثر، به مقولات اقتصادی دوران سلجوقیان پرداخته شده است اما در مقایسه، متن کتاب راحه الصدور ، بیشترین وجوه اقتصادی زندگی اجتماعی ایرانیان قرن ششم هجری، را به تصویر کشیده است.

    کلیدواژگان: راحه الصدور و آیه السرور، چهار مقاله، فارسنامه، وجوه اقتصادی
  • اصغر کریم خانی، محمد سپهری* صفحات 43-64

    علی رغم کثرت مطالعات و پژوهش های تاریخی صورت گرفته درباره قزوین، هم چنان ناگفته های بسیاری درباره دگرگونی های فکری و فرهنگی و گرایش مردم این شهر به تشیع در قرون نخستین اسلامی با توجه به «دارالسنه» بودن قزوین وجود دارد.سوال محوری پژوهش حاضر این است که سادات چه نقشی در گسترش تشیع در قزوین در قرون نخستین اسلامی داشته اند؟. مطابق یافته این پژوهش، تشیع در این شهر در ابتدا به سبب حضور بعضی از صحابه و تابعین که به ایمه و اهل بیت عصمت و طهارت (ع) علاقه وافری داشتند وارد شهر قزوین گردید و مردم قزوین از این طریق با تشیع آشنا شدند و در ادامه نوع حکومت امویان و طرز برخورد آنان با مردم ایران و حضور سادات و علویان در شهرهای مختلف ایران به خصوص در قزوین رفته رفته باعث علاقمندی بیش از پیش مردم ایران و قزوین به تشیع گردید. در این میان سادات جعفری نقش کلیدی در گسترش تشیع در قزوین داشته اند.

    کلیدواژگان: قزوین، درالسنه، سادات علوی، امامزادگان، شیعه امامی
  • محمد مهدی جهان پرور*، زهرا جهان پرور صفحات 65-95
    شهر و شهرسازی یکی از ویژگی های تمدن بشری به شمار می رود. این پدیده از دو عنصر انسانی و ایدیولوژیکی به وجود آمده و بازتاب اوضاع و احوال اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی حاکم بر فضای جامعه است که به مرور در بستر زمان تحول یافته است. شهرسازی و توسعه شهری در دوره ساسانی یکی از مهمترین این تحولات است که در این پژوهش مورد توجه قرار گرفته و هدف از آن شناخت عوامل موثر بر بافت و الگوی شهری، مطالعه فضای کالبدی شهر و کارکردهای آن و نیز بررسی رابطه احداث شهر با اعتقادات جامعه عصر ساسانی است. در این پژوهش تحلیلی با بهره مندی از داده ها و اطلاعات اسنادی و کتابخانه ای، شهر و نظام شهر سازی ایران دوره ساسانی مورد مطالعه و واکاوی قرار گرفته است و به اقتضای شرایط زیست بوم، نوعی همطرازی در سبک شهرسازی ایرانیان دوره مذکور با مولفه های زیست محیطی و ایدیولوژیکی پدید آمده که علاوه بر رشد سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و نظامی، رونق اقتصادی را نیز در پی داشته است که می توان از این تجارب در شرایط کنونی بهره برد.
    کلیدواژگان: شهر، شهرسازی، توسعه شهری، ایران، دوره ساسانی
  • مریم گراوندی، رضا شعبانی صمغ آبادی*، شهرام یوسفی فر صفحات 97-121
    دمشق بزرگترین شهر شام و مرکز این ولایت قبل و بعد از ظهور اسلام، از کهن ترین شهرهای عالم به حساب می آید که نقش بسیار مهمی در تحولات سیاسی و اجتماعی اسلام داشته است یکی از این فرمانروایان که هم تاثیر مستقیمی بر اوضاع دمشق داشته و هم از آن در طول خلافت خود تاثیر پذیرفته معاویه است. از این رو مقاله حاضر که در صدد بررسی اوضاع سیاسی و اقتصادی دمشق در دوران فرمانروایی معاویه است پس از بسط فضای مفهومی موضوع تحقیق، به بررسی دو موضوع اوضاع سیاسی و اقتصادی دمشق خواهد پرداخت. مطابق با مستندات موضوعی ارایه شده در این پژوهش، روش تحقیق، توصیفی-تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات در این پژوهش، کتابخانه ای می باشد. یافته های این مطالعه، حاکی از آن است که با انتخاب شهر دمشق به عنوان مرکز خلافت، معاویه توانست در مدت امارت خود پایه های قدرت خود را در دمشق و شام تثبیت کند و اوضاع سیاسی این شهر را دچار تغییر نماید همزمان با بهره گیری از نظام مالیاتی و ثروت بیشماری که از شام به دست آورده بود شهر دمشق را به لحاظ اقتصادی نیز رونق داد و در نهایت بنا بر ضرورتهایی که برای شکل گیری حکومت اسلامی وجود داشت به تاسیس یا گسترش و توسعه نهادهای متعدد سیاسی و حکومتی مانند دیوانهای سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و نیز پاره ای موسسات، مراکز مبانی اقتدار حکومتی خود مبادرت ورزید.
    کلیدواژگان: دمشق، معاویه، خلافت، اوضاع سیاسی، اوضاع اجتماعی
  • رضا نژادنقی، معصومه قره داغی*، ناصر صدقی، منیژه صدری صفحات 123-142

    اصلاحات ارضی یکی از مهم ترین برنامه هایی بود که در دوره محمدرضا شاه به مرحله ی اجرا درآمد و تحولات عمیقی را در زمینه مالکیت ارضی، ساختار طبقاتی، تحرک اجتماعی و ترکیب گروه های حاکم به وجود آورد. درواقع هدف از اجرای اصلاحات ارضی اجتماعی و سیاسی بود که درهم شکستن نفوذ سیاسی، اجتماعی مالکان از پیامدهای اصلی آن بود. آغاز طرح از شهر مراغه بود که به عنوان پیشگام این حرکت شناخته شد. در عرصه ی اجتماعی اجرای اصلاحات ارضی موجب رشد و توسعه ی طبقه ی دهقانی و کارگری شد. یافته ها و نتایج نشان می دهد که در عرصه ی سیاسی اجرای اصلاحات ارضی به تضعیف قدرت مالکان و افزایش نفوذ و تمرکز قدرت دولت در روستاها منجر شد. اصلاحات ارضی در شهر پیشگام اصلاحات موجب مهاجرت جمعیت روستایی به شهر شد و بسیاری از محله ها در مناطق روستایی از جمله میکاییل آباد، عشرت آباد، یوسف آباد، هاشم آباد ایجاد شد که به دنبال پیامدهای اجتماعی، اقتصادی ، سیاسی و فرهنگی ناخوشایند بود و منجر به ایجاد مشاغل کاذب در مراغه شد از سوی دیگر خروج نیروی کار، از دست دادن فرصت های شغلی در مناطق روستایی که هیچ نتیجه ای جز تخریب کشاورزی نداشت، گردید. دراین تحقیق از روش توصیفی - تحلیلی استفاده شده است و حوادث مورد نظر با استفاده از اسناد تاریخی، خاطرات رجال سیاسی ومصاحبه با شاهدان عینی وقایع موردتجزیه و تحلیل قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: اصلاحات ارضی، تقسیم زمین، مراغه، کشاورزی، پیامدها
  • محسن آقاحسنی، امیر تیمور رفیعی *، سید حسن قریشی، حمیدرضا جدیدی صفحات 143-181

    واقعه کربلا از خاطرات غم‌انگیز شیعیان در طول تاریخ می‌باشد. پس از این واقعه، شیعیان به گونه‌های مختلف برای احیاء و ترویج فرهنگ عاشورایی تلاش نموده‌اند. آیین شبیه‌خوانی هرچند که قرن‌ها پس از آن واقعه ظاهر شد اما در راستای تحقق همان تلاش‌ها قرارمی‌گیرد. صرف‌نظراز پیشینه باستانی ایرانیان در برگزاری آیین‌های سوگواری، عوامل متعددی در شکل‌گیری این هنر ایرانی تاثیرگذار بوده‌اند. هرچندکه؛ تفکیک تلاش‌های ایمه‌اطهار، شخصیت‌ها، اندیشمندان، غلمای دینی نویسندگان و آثار آن‌ها که در این پژوهش تحت عنوان عوامل اجتماعی مورد بررسی قرار می‌گیرند از دیگر عوامل موثردر پیدایش این نمایش ایرانی، دشوار می‌نمود اما از آنجا که آگاهی از این تآثیر ضمن تاکید بر هویت ایرانی این پدیده، اثباتی بر ظهور مقطعی خلاقیت‌های حقیقت‌جویانه ایرانیان و تدریجی بودن شکل‌گیری آیین شبیه‌خوانی نیز خواهد بود، با بررسی گزارش‌های تاریخی موجود، به روش کتابخانه‌ای و شیوه تحلیلی و توصیفی درصدد تبیین جایگاه اینگونه عوامل اجتماعی در پیدایش این آیین ایرانی برآمدیم.

    کلیدواژگان: شبیه خوانی، شکل گیری، عوامل اجتماعی
  • علیرضا کشاورزی نیا، محمد کلهر *، سینا فروزش صفحات 172-215

    واکاوی مسئله فلسطین و شرایط پیدایش اسراییل در سال 1948 میلادی مبحثی است که پیچیده گی های زیادی در بررسی این مسئله پیدا می کند و این مسئله در سطح منطقه موضوعی است که دارای ابعاد مختلفی می باشد. همچنین کنکاش پیرامون نقش اعراب و رویکردهای متفاوت آنان درباره مساله فلسطین و اسراییل از جمله مسایلی است که از جهات مختلف تاکنون مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. دیدگاه جهان اسلام، و غرب دراین باره نیز از دیگر مسایل قابل تامل و بررسی دراین حوزه می باشد. امروزه با توجه به رویکرد سازش کارانه دولت های عربی با اسراییل، جایگاه ایران به عنوان حامی فلسطین روز به روز از اهمیت بیشتری برخوردار می باشد.یافته های این پژوهش نشان می دهد که از زمان ورود و اشغال اسراییلی ها به فلسطین تاکنون، این سرزمین شاهد جنگ های داخلی و خارجی سنگینی شده است که در درون آن، احزاب، فرقه ها و سازمان های مختلفی رشد کرده اند که بعضا در مقابل یکدیگر ایستاده اند. پس از تشکیل کشور اسراییل، خشم فلسطینیان در مقابل این تجاوز بیش از پیش شعله گرفت و به ایستادگی در مقابل متجاوزان پرداختند. وجود وقایع متنوع و وضعیت جغرافیایی سرزمین فلسطین سبب ایجاد اختلافات جدی و بعضا غیرقابل رفعی میان فلسطین و اسراییل گردیده است.

    کلیدواژگان: واکاوی، مسئله فلسطین، اسرائیل، کشورهای عربی، سیاست خارجی
  • لاله عرفانی نمین، رضا شعبانی *، سینا فروزش صفحات 226-250

    تالش سرزمینی در غرب دریای خزر است که عناصر ثابت قدم ایرانی از دیر باز در آن زیسته اند و از دیدگاه‌های تاریخی، اجتماعی، اقتصادی وجغرافیایی دارای شرایط غنی است. تقسیم این منطقه به دو قسمت تالش شمالی و جنوبی پس از عهدنامه ترکمنچای، مطالعه ی محدوده‌ی جغرافیای تاریخی آن قبل از تقسیم را ضروری کرده است. در طول تاریخ، در این منطقه مذاهب گوناگونی رواج داشته که در مقایسه با سرزمین های همجوار خود حضور نسبتا پایدارتری داشته اند؛ بنابراین فرض بر این است که نوع ترکیب جمعیتی این منطقه در این امر دخیل بوده باشد. این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی به دنبال پاسخ به این سوال است که جغرافیای تاریخی تالش قبل از تقسیم آن چگونه بوده و آیا ویژگی های تاریخی و انسانی آن می تواند متاثر از عوامل جغرافیایی باشد؟ یافته های به دست آمده بیانگر این واقعیت است که سخت کوشی تالشیان واصالت زبان، مذهب و فرهنگ آنها تا حدود زیادی متاثر از شرایط جغرافیایی و اقتصادی منطقه بوده است؛ از طرفی قرار گرفتن تالش در مسیر گیلان به آذربایجان، قفقاز و روسیه، ارتباط تاریخی با فراز و فرودهای مختلف میان حکومت‌های هم جوار ایجاد کرده است.

    کلیدواژگان: تالش، جغرافیای تاریخی، عهدنامه ترکمنچای، ایران و روسیه
  • سعید جهانگیری*، مریم خالقی نژاد صفحات 251-275

    در ایران زمان قاجارو پهلوی هم بی‌تردید یکی از کلمات کلیدی برای فهم سیاست خارجی آنها مفهوم به «نیروی سوم» می‌باشد. و هدف اصلی ما در این نوشتار به بررسی نقش نیروی سوم در راهبرد سیاست خارجی ایران در دو دوره قاجار و پهلوی پرداخته شده است. زمان قاجار و پهلوی در عرصه داخلی و خارجی دو عامل ساختار و کارگزار دچار تحولاتی اساسی شدند و تاثیر پذیری دوسویه ساختار وکارگزار در ساختار نظام بین الملل باعث شد که ایران با تنش ها و چالش هایی روبرو شود و در ایران به طور مداوم، همیشه باعث نیاز به نیروی سوم در عرصه بین المللی و حتی داخلی در دوران قاجار و پهلوی گردیده است. از این رو مقاله حاضر با روش توصیفی تحلیلی می کوشد به این سوال پاسخ دهند که چرا سیاست خارجی ایران در دو مقطع قاجار و پهلوی به سمت نیروی سوم گرایش داشته است ؟ در پاسخ به سوال مذکور این فرضیه ارایه شده است: از دیدگاه مقامات ایران در دوره های قاجار و پهلوی، نیروی سوم می توانست یک نقش موازنه دهنده را در سیاست خارجی ایران و تعدیل تهدیدات روس و انگلیس ایفا کند. در این تحقیق تلاش شده است بر اساس نظریه موازنه تهدید، نقش نیروی سوم در سیاست خارجی ایران، مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: نیروی سوم، موازنه تهدید، قاجار، پهلوی المان
  • فرح طالب بیگی، امیرتیمور رفیعی*، حسن قریشی صفحات 276-296

    توقتمش(778-793ق./1376-1391م.)آخرین فرمانروای نامی و پرقدرت در تاریخ خانات اردوی سفید و زرین است.وی در اثر نزاع داخلی وبه قصد تصاحب قدرت و سلطنت دراردوی سفید به امیرتیمور پناهنده شد.امیرتیمور حکومت ولایات سقناق، کنار رود سیحون، را به وی داد. توقتمش دوبار از اوروس خان، فرمانروای اردوی سفید شکست خورد و در نوبت دوم دست او آسیب دید، به ناچارنزد امیر تیمور پناهنده شد.این بار امیرتیمور خود دست به کار شد و به حدود اترار و سقناق لشکر کشید. در سال 777ق. درحالی که امیر تیمور با لشکر بیشتری قصد حمله به سرزمین اردوی سفید را داشت اوروس خان ناگهان درگذشت و اندکی بعد نیز جانشین وی فوت شد.بدین گونه راه برای به سلطنت نشاندن توقتمش توسط امیرتیمور هموار گردید. به زودی توقتمش به طرف دشت قبچاق غربی حرکت نمود و شهر سرای، تختگاه خانان اردوی زرین را نیز تصاحب کرد. وی اختلاف مابین خان های اردوی سفید و زرین را مرتفع ساخت و الوس قبچاق شرقی(سفید) و غربی(زرین) را تحت یک حکومت درآورد. توقتمش در اثر این موفقیت ها دچار غرور شد و نسبت به ولی نعمت خود، امیرتیمور راه خلاف درپیش گرفت وبه جسارت رفتار کرد.امیر تیمور در دوجنگ یکی در محل اورتپه (793ق.)و دیگری درنزدیکی رود ترک(798ق.) توقتمش را شکت داد. در نهایت توقتمش پس از مدت ها سرگردانی در سال 809ق. درگذشت.

    کلیدواژگان: ماوراءالنهر، خوارزم، دشت قبچاق، امیر تیمور، توقتمش
  • مریم رحیمی*، محمود سید صفحات 297-319

    رفراندوم 23 ژوین 2016 مردم بریتانیا ، قانون خروج این کشور از اتحادیه اروپا که به برگزیت معروف شد را تصویب کرد. خروجی که توانسته تاثیر شگرفی بر معادلات قدرت در اروپا و جهان داشته باشد. بریتانیا که روی خوش به سیاست خارجی و امنیتی مشترک اروپا نشان نداد ،درصدد اتخاذ سیاستهای مسقل در حوزه امنیتی و دفاعی برامده است. خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا به عنوان کشوری هسته ای و دارای حق وتو ، ضمن کاهش وزن و قدرت اروپا در سطح بین المللی اجرای شماری ازپروژه های دفاعی انگلستان را دچار وقفه می کند که این خود می تواند به کاهش توان نظامی و دفاعی اروپا منجر شود. سوال اصلی این مقاله اینگونه مطرح شده است که مهمترین پیامدهای دفاعی و امنیتی برگزیت بر همگرایی اتحادیه اروپا کدام است؟ در این مقاله از رویکرد توصیفی –تحلیلی به شیوه کتابخانه ای استفاده شده است.

    کلیدواژگان: اتحادیه اروپا، برگزیت و بریتانیا
|
  • Behrooz Sadeghi Sayah, Hassan Shadpoor *, Mahboobeh Esmaeili Pages 7-21
    Hamadan, as one of the oldest cities in Iran, and the center of the Median state, which undoubtedly has been the "heart of Iran" in popular thought since the Achaemenid era in terms of geography. In the late Sassanid era, it was easily subjected to invasion, and with its conquest by the Muslims, Islam came to this city. This study attempts to examine the process of forced or compulsory entry of Islam into the city of Hamadan and attempts to reject the theory of forced acceptance of Islam by Hamadan people on the one hand and to criticize the idea of easy acceptance of Islam by Hamadan people. This study examines the following: (a) The people of Hamadan have shown strong resistance to the Arabs, but this does not mean that Islam has also been forced into the Hamadan culture. B) The Islamisation of the Hamadans has not been rational and deliberate everywhere, but other psychological, social, economic and political factors have also influenced their Islamization. C) Adoption of Islam did not necessarily mean acceptance of Arab culture, but the core of Islam as a text (Qur'an) penetrated among the Hamadans, and they were able to understand this revelation, and finally to fit it with their human possessions and to mix it with the truth. Heavenly Islam, cultural objectification. heavenly truth of Islam a cultural object.
    Keywords: Islamization, culture, Sasanians, Arabs, Hamedan
  • Farhad Parvaneh *, Lida Shamshiry, Rasool Rostami Pages 23-41

     TheIranian social lifestylecan be studied from four aspeccts? Political, social, cultural and economical. This paper studies the socio- Economical aspect of the Iranian lifestylein two books "Rahatosodor , chahamaghaleh and FARSNAMEH in a comparative way.to find an answer to the question of how much the selected books reveal the socio – Economical aspect of the Iranian life style. The anther has tried to the Economical connotations of the two books. The paper has been dane using a descriptive and analytical method. The author has tried to study some texts which deal with different aspects of eranian lifestyle in the past and then stndy the collected Economical data in an orderly and organized way. We came to the conclusion that in both thery books the Economical subjects has been dealt with, but the book rahatosodor has revealed the Economical aspect of the the Iranian social lifestyle far more than the other.

    Keywords: rahatosodor, ayatolcoror, chahamaghaleh FARSNAMEH, Economical aspect
  • Asghar Karimkhani, MOHAMMAD SEPEHRI * Pages 43-64

    Despite the abundance of historical studies and research on Qazvin, there is still much to be said about the intellectual and cultural changes and tendency of the people of Shi'ite in the early Islamic centuries due to Qazvin's "Dar al-Sina". The central question of this study is that Sadat What role did they play in the spread of Shi'ism in Qazvin in the early Islamic centuries? According to the findings of this study, Shiites in this city first came to Qazvin due to the presence of some companions and worshipers who were deeply interested in the Imams and the Ahlul-Bayt Imams. The continuation of the Umayyad regime and their treatment of the Iranian people and the presence of Sadat and Alawites in different cities of Iran, especially in Qazvin, have gradually increased the interest of the Shiites in Iran. Meanwhile, Sadat Ja'fari played a key role in the spread of Shi'ism in Qazvin.

    Keywords: Qazvin, Dar Alsaneh, Sadat Alavi, Imamzadegan, Shiite Emami
  • Mohammadmehdi Jahanparvar *, Zahra Jahanparvar Pages 65-95
    City and urban planning are one of the characteristics of human civilization. This phenomenon arises from both human and ideological elements and reflects the social, cultural, political, and economic conditions that have dominated the social space that has evolved over time. Urban development and urban development in the Sassanid era is one of the most important developments in this research that aims to identify the factors affecting the urban context and pattern, study the physical space of the city and its functions, as well as examine the relationship between city construction and community beliefs. It is the Sassanid era. In this analytical study, using documentary and library data and information, Sassanid city and Iran's urbanization system has been studied and analyzed and according to the ecological conditions, some kind of alignment of Iranian urban style with the environmental and ideological components of the mentioned period. It has emerged that in addition to political, social, cultural and military growth, there has also been an economic boom that can be exploited in the present circumstances.
    Keywords: city, Urbanism Planning System, Urban Development, Sassanid Period, Iran
  • Maryam Geravandi, Reza Shabani *, Shahram Yousefi Far Pages 97-121
    Damascus, the largest city in Sham and the capital of the province before and after the rise of Islam, is one of the oldest cities in the world, which has played a very important role in the political and social developments of Islam.Mu'awiyah is one of these rulers who had a direct influence on the situation in Damascus and was influenced by it during his caliphate. Therefore, the present article, which seeks to examine the political and economic situation in Damascus during the reign of Mu'awiyah, will examine the two issues of the political and economic situation in Damascus after expanding the conceptual space of the research topic. According to the thematic documents presented in this research, the research method is descriptive-analytical and the method of data collection in this research is library. The study's findings suggest that by choosing Damascus as the center of the caliphate, Mu'awiyah was able to consolidate his power base in Damascus and Sham during his emirate and change the city's political situation.Simultaneously with the use of the tax system and the innumerable wealth he had gained from Sham, he prospered the city of Damascus economically, and finally, according to the necessities that existed for the formation of the Islamic State, to establish or expand and develop various political institutions. Governments such as the political, economic, social, and cultural courts, as well as some institutions, established the centers of the foundations of their governmental authority.
    Keywords: Damascus, Mu'awiyah, Caliphate, Political situation, social situation
  • Reza Nezadnaghi, Masomeh Garadagi *, Nasser Sedghi, Manizheh Sadri Pages 123-142

     The Iranian Land Reform was among the most important programs that were operationalized during the reign of Mohammad Reza Shah and left deep impacts on land ownership, class structure, social mobility, and the composition of the ruling parties. In fact, the land reform had social and political goals and its major consequence was the elimination of owners’ political and social influences. The starting point of the program was Maragheh, and the county was acknowledged as the pioneer in this movement. On social dimension, the land reform brought about growth and development for farmers and workers. Findings and results reveal that on political dimension, the land reform weakened owners’ power and at the same, enhanced the influence of the central government and its concentration of power in villages. In its pioneer county, the land reform caused the migration of villagers to the town and a significant number of neighborhoods, such as Mikail Abad, Eshrat Abad, Yousef Abad, and Hashem Abad, were formed in rural areas, which brought about unfavorable social, economic, political, and cultural consequences and created a number of fake jobs in Maragheh. It also resulted in the removal of workforce and losing job opportunities in rural areas that did nothing but destroying agriculture. In the current study, the descriptive-analytical methodology has been applied and the events have been analyzed through applying historical documents, political elites’ memoirs, and interviews with eyewitnesses.

    Keywords: Land reform, Division of land, Maragheh, agriculture, Consequences Introduction
  • mohsen aghahasani, amirteymour rafiei*, Seyed Hassan Qureshi hamidreza jadidi Pages 143-181

    The Karbala incident is one of the sad memories of Shiites throughout history. Since then, the Shiites have tried in various ways to revive and promote the Ashura culture. Although the practice of ta'ziyeh appeared centuries after the event, it is in line with the same efforts. Regardless of the ancient Iranian history of mourning rituals, many factors have influenced the formation of this Iranian art. However, it is difficult to distinguish between the efforts of the imams, their personalities, scholars, writers, and their works that are considered social agents in this study, among other factors that influenced the emergence of this Iranian drama. But since awareness of this effect emphasizes the Iranian identity of the phenomenon, it will also be a proof of the cross-sectional emergence of Iranian truth-telling creations and the gradual emergence of similarism, By examining the existing historical reports, we have tried to explain the place of such social factors in the emergence of this ritual through a library and analytical and descriptive method.

    Keywords: Passion Reading, formation, Social Factors
  • ALIREZA KESHAVARZI NIA, MOHAMMAD KALHOR*, SINA FOROZESH Pages 172-215

    he analysis of the Palestinian question and the conditions for the emergence of Israel in 1948 is an issue that is very complex in examining this issue, and this issue is at the regional level, which has different dimensions. Research on the role of the Arabs and their different approaches to the Palestinian-Israeli issue is also one of the issues that has been considered by researchers in various ways. The views of the Islamic world and the West in this regard are also other issues to be considered in this area. Today, given the compromising approach of the Arab states to Israel, Iran's position as a supporter of Palestine is becoming increasingly important. The findings of this study show that this land has been inhabited since the arrival and occupation of the Israelis in Palestine. It has witnessed heavy internal and external wars in which various parties, sects and organizations have grown up, sometimes standing opposite each other. After the formation of the state of Israel, the anger of the Palestinians against this aggression flared up more and more and they resisted the aggressors. The existence of various events and the geographical situation of the land of Palestine have caused serious and sometimes irreversible differences between Palestine and Israel.

    Keywords: Foreign policy, Palestinian Issue, Israel, Arab Countries
  • laleh erfani namin, Reza Sha&amp, rsquo, abani *, sina furoozesh Pages 226-250

    Talesh is a land in west of the Caspian Sea that Persistent Iranians have lived there for a long time And it is rich in historical, social, economic, geographical and religious perspectives. Wire this area into two parts of the northern and southern Wire this area into two parts of the northern and southern tributaries after the Turkmenchay treaty, a study of its historical geographical range prior to division is necessary. In the Period of different religions throughout history, it has had a more sustained presence than its neighbors. Therefore, its population composition is assumed to be reflective. This paper seeks to answer these questions by a descriptive-analytical method :What was the historical geography of Talesh before it was divided? Have the historical and human characteristics of Talesh been influenced by geographical factors? The findings of the study indicate that Talesh's specific geographical location has protected it from other influxes of tribal populations and to some extent it preserved the ethnic origin of the area. On the other hand, the attempt on the Gilan route to Azerbaijan, the Caucasus and Russia has created a history of different ups and downs between neighboring states.

    Keywords: Talesh, Historical Geography, Turkmenistan, Treaty Iran, Russia
  • saeed jahangiri *, Maryam Khaleghinezhad Pages 251-275

    In Iran during the Qajar and Pahlavi eras, one of the key words for understanding their foreign policy is undoubtedly the concept of "third force". And our main purpose in this article is to examine the role of the third force in the foreign policy strategy of Iran in the two Qajar and Pahlavi periods. During the Qajar and Pahlavi eras, domestic and foreign agents of the structure and the agent underwent fundamental changes, and the mutual influence of the structure and the agent in the structure of the international system caused Iran to face tensions and challenges, and in Iran constantly, always It has caused the need for a third force in the international and even domestic arena during the Qajar and Pahlavi eras. Therefore, the present article tries to answer the question with a descriptive-analytical method, why Iran's foreign policy in the two periods of Qajar and Pahlavi has tended towards the third force? In response to this question, this hypothesis has been presented: From the point of view of Iranian officials in the Qajar and Pahlavi periods, the third force could have played a balancing role in Iran's foreign policy and moderated the Russian and British threats. In this study, based on the theory of threat balance, the role of the third force in Iran's foreign policy has been investigated.

    Keywords: Third Force, Threat Balance, Qajar, Pahlavi, Germany
  • Farah Talebeygi, amirteymour rafiei*, Hassan Ghoreyshi Pages 276-296

    Toghtamesh (778-793 AH / 1376-1391 AD) is the last famous and most powerful ruler in the history of the White and Zarrin Urdu. He sought refuge with Amir Timour as a result of internal strife in order to seize power and reign in the White Urdu. Amir Timour gave him the government of the Saqqaq provinces, by the Sihoun River. He was defeated twice by the White Urdu chief, Uros Khan, and the second time his hand was injured, forcing him to seek refuge with Amir Timour. This time, Amir Timour himself took action and began to break into the Eritrean and Lashkar-e-Lahang. In 777 AH while Amir Timour was planning to invade the Land of the White Urdu more aggressively, Orus Khan died suddenly and his successor died shortly thereafter. This paved the way for Amir Timour to reign Toghtamesh. Soon, Toghtamesh moved to the western Ghebchagh Plain and took over the town of Serai, the thone of the Khans of the Zarrin Urdu. He bridged the divition between the Khans of the White and Zarrin Urdu and brought the Eastern (White) and Western (Zarrin) Olos Ghebchagh under one government. Toghtamesh was proud of his accomplishments, and took the opposite course of his patron AmirTimour and acted daringly. Amir Taymour defeated Toghtamesh in two battles, one at the site of Ortepe (793 AH) and the other near the Turkish River (798 AH). In the end, after wandering for a long time, Toghtamesh passed away in 809 AH.

    Keywords: Transnistria, Khwarazm, Ghebchagh Plain, Amir Timour, Toghtamesh
  • maryam rahimi *, Mahmood Seyyed Pages 297-319

    The June 23, 2016 referendum of the British people approved the law of the country leaving the European Union, which became known as Bergzit. An output that has had a tremendous impact on power equations in Europe and the world. Britain, which has not been happy with Europe's common foreign and security policy, has sought to pursue independent security and defense policies. Britain's withdrawal from the European Union as a veto-wielding country, while reducing the weight and power of Europe at the international level, interrupts the implementation of a number of British defense projects, which in turn could lead to a reduction in Europe's military and defense capabilities. . The main question of this article is: What are the most important defense and security implications of the election on EU convergence? In this article, a descriptive-analytical approach has been used in a library manner. Glossary: European Union, Brexist and Britain

    Keywords: Glossary: European Union Brexist, Britain